Aptitude Questions I


From freshersonline.com

Jump to: navigation, search

1.Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.

How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg,

given that the quntities of band c are equal

a)70,15,15

b)50,25,25

c)60,20,20

d)40,30,30


Ans: (b)


2.What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream (2 pt. =1 qt. and 4 qt. =1 gal)

A.16

B.24

C.30

D.64


Ans: D


3.There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer

circle?

Ans: 1 : 2


4.In the following figure: A B C

D

E F G

H

I

Each of the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:

a)Represented by a different letter in the figure above.

b) Positioned in the figure above so that each of A + B + C,C + D +E,E + F + G, and G + H + I is equal to 13.

Which digit does E represent?


Ans: E is 4


5.There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.

48Which of the following fractions is less than 1/3

(a) 22/62

(b) 15/46

(c) 2/3

(d) 1


Ans: (b)


6.One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's mother is a doctor and another is a lawyer.

a)If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.

b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.

c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.

Whose occupation you know?


Ans: Mr. Horton:he is the doctor.


7.A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to

buy 3 paise stamps.

Ans: 9


8.Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a chess tournament.Of the three games played:

a)In only the first game werethe two players married to each other.

b)The men won two games and the women won one game.

c)The Ayes won more games than the Bees.

d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.

Who did not lose a game?


Ans:Mrs.Bee did not lose a game.


9.Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?


Ans: 3/2 hours


10.Three piles of chips--pile I consists one chip, pile II consists of chips, and pile III consists of three chips--are to be used in game played by

Anita and Brinda.The game requires:

a)That each player in turn take only one chip or all chips from just one pile.

b)That the player who has to take the last chip loses.

c)That Anita now have her turn.

From which pile should Anita draw in order to win?


Ans:Pile II


11. 9.In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls

A.y/(x + y)

B.x/xy

C.x/(x + y)

D.y/xy

Ans:C


12.One of the following is my secret word:AIM DUE MOD OAT TIE.With the list in front of you, if I were to tell you any one of my secret word,

then you would be able to tell me the number of vowels in my secret word.Which is my secret word?

Ans:TIE


13.If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3

A.0

B.1

C.-1

D.4

Ans:B


14.A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part

of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.

A.Rs.90

B.Rs.1.00

C.Rs.3.00

D.Rs.8.00


Ans:C


15.There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be

spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems

A.36

B.72

C.60

D.100

Ans:B


16.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek

A.0 B.3 C.4 D.5

Ans.B


17.If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =

A.1/4

B.1/2

C.1

D.2

Ans:C


18. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then

(A) b < a

(B) b > a

(C) b = a

(D) b >= a

Ans: A


18. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average

to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?

A. 12

B. 20

C. 24

D. 30

Ans: C


19. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/

A. D/(M-3)

B. MD/3

C. M/(D-3)

D. 3D/(M2-3M)

Ans: D


20. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8

days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?

A. 7

B. 8

C. 11

D. 12

Ans:C

21. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of

16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

A. 30

B. 40

C.58

D. 60

Ans: B

Personal tools