C Interview Questions with Answers Page I


From freshersonline.com

Jump to: navigation, search

Interview Question Home

Predict the output or error(s) for the following:


1.    void main()
{
            int  const * p=5;
            printf("%d",++(*p));
}

Answer:
Compiler error: Cannot modify a constant value.
Explanation:   
p is a pointer to a "constant integer". But we tried to change the value of the "constant integer".

2.    main()
{
            char s[ ]="man";
            int i;
            for(i=0;s[ i ];i++)
            printf("\n%c%c%c%c",s[ i ],*(s+i),*(i+s),i[s]);
}

Answer:
                        mmmm
                       aaaa
                       nnnn
Explanation:
s[i], *(i+s), *(s+i), i[s] are all different ways of expressing the same idea. Generally  array name is 
the base address for that array. Here s is the base address. i is the index number/displacement from the 
base address. So, indirecting it with * is same as s[i]. i[s] may be surprising. But in the  case of  C  
it is same as s[i].

3.      main()
{
            float me = 1.1;
            double you = 1.1;
            if(me==you)
printf("I love U");
else
                        printf("I hate U");
}

Answer:
I hate U

Explanation:
For floating point numbers (float, double, long double) the values cannot be predicted exactly. Depending 
on the number of bytes, the precession with of the value  represented varies. Float takes 4 bytes and long 
double takes 10 bytes. So float stores 0.9 with less precision than long double.
Rule of Thumb:
Never compare or at-least be cautious when using floating point numbers with relational operators (== , >, <, <=, >=,!= ) . 

4.      main()
            {
            static int var = 5;
            printf("%d ",var--);
            if(var)
                        main();
            }

Answer:
5 4 3 2 1

Explanation:
When static storage class is given, it is initialized once. The change in the value of a static variable is 
retained even between the function calls. Main is also treated like any other ordinary function, which can 
be called recursively. 

5.      main()
{
             int c[ ]={2.8,3.4,4,6.7,5};
             int j,*p=c,*q=c;
             for(j=0;j<5;j++) {
                        printf(" %d ",*c);
                        ++q;     }
             for(j=0;j<5;j++){
printf(" %d ",*p);
++p;     }
}
 
Answer:
                        2 2 2 2 2 2 3 4 6 5

Explanation:
Initially pointer c is assigned to both p and q. In the first loop, since only q is incremented and not c , 
the value 2 will be printed 5 times. In second loop p itself is incremented. So the values 2 3 4 6 5 will be printed.

6.      main()
{
            extern int i;
            i=20;
printf("%d",i);
}
 
Answer: 
Linker Error : Undefined symbol '_i'
Explanation:
                        extern storage class in the following declaration,
                                    extern int i;
specifies to the compiler that the memory for i is allocated in some other program and that address will be 
given to the current program at the time of linking. But linker finds that no other variable of name i is 
available in any other program with memory space allocated for it. Hence a linker error has occurred .

7.      main()
{
            int i=-1,j=-1,k=0,l=2,m;
            m=i++&&j++&&k++||l++;
            printf("%d %d %d %d %d",i,j,k,l,m);
}

Answer:
                        0 0 1 3 1

Explanation :
Logical operations always give a result of 1 or 0 . And also the logical AND (&&) operator has higher priority 
over the logical OR (||) operator. So the expression  ‘i++ && j++ && k++’ is executed first. The result of this 
expression is 0    (-1 && -1 && 0 = 0). Now the expression is 0 || 2 which evaluates to 1 (because OR operator 
always gives 1 except for ‘0 || 0’ combination- for which it gives 0). So the value of m is 1. The values of 
other variables are also incremented by 1.

8.      main()
{
            char *p;
            printf("%d %d ",sizeof(*p),sizeof(p));
}
 
Answer:
                        1 2

Explanation:
The sizeof() operator gives the number of bytes taken by its operand. P is a character pointer, which needs one 
byte for storing its value (a character). Hence sizeof(*p) gives a value of 1. Since it needs two bytes to store 
the address of the character pointer sizeof(p) gives 2.

9.      main()
{
            int i=3;
            switch(i)
             {
                default:printf("zero");
                case 1: printf("one");
                           break;
               case 2:printf("two");
                          break;
              case 3: printf("three");
                          break;
              } 
}

Answer :
three

Explanation :
The default case can be placed anywhere inside the loop. It is executed only when all other cases doesn't match.

10.      main()
{
              printf("%x",-1<<4);
}

Answer:
fff0

Explanation :
-1 is internally represented as all 1's. When left shifted four times the least significant 4 bits are filled 
with 0's.The %x format specifier specifies that the integer value be printed as a hexadecimal value.

11.      main()
{
            char string[]="Hello World";
            display(string);
}
void display(char *string)
{
            printf("%s",string);
}

Answer:
Compiler Error : Type mismatch in redeclaration of function display

Explanation :
In third line, when the function display is encountered, the compiler doesn't know anything about the function 
display. It assumes the arguments and return types to be integers, (which is the default type). When it sees the 
actual function display, the arguments and type contradicts with what it has assumed previously. Hence a compile 
time error occurs.

12.      main()
{
            int c=- -2;
            printf("c=%d",c);
}

Answer:
                                    c=2;

Explanation:
Here unary minus (or negation) operator is used twice. Same maths  rules applies, ie. minus * minus= plus.
Note:
However you cannot give like --2. Because -- operator can  only be applied to variables as a decrement operator 
(eg., i--). 2 is a constant and not a variable.

13.      #define int char
main()
{
            int i=65;
            printf("sizeof(i)=%d",sizeof(i));
}

Answer:
                        sizeof(i)=1

Explanation:
Since the #define replaces the string  int by the macro char

14.      main()
{
int i=10;
i=!i>14;
Printf ("i=%d",i);
}

Answer:
i=0

Explanation:
In the expression !i>14 , NOT (!) operator has more precedence than ‘ >’ symbol.  ! is a unary logical operator. 
!i (!10) is 0 (not of true is false).  0>14 is false (zero).

 #include
main()
{
char s[]={'a','b','c','\n','c','\0'};
char *p,*str,*str1;
p=&s[3];
str=p;
str1=s;
printf("%d",++*p + ++*str1-32);
}

Answer:
77       

Explanation:
p is pointing to character '\n'. str1 is pointing to character 'a' ++*p. "p is pointing to '\n' and that is 
incremented by one." the ASCII value of '\n' is 10, which is then incremented to 11. The value of ++*p is 11. 
++*str1, str1 is pointing to 'a' that is incremented by 1 and it becomes 'b'. ASCII value of 'b' is 98.
 Now performing (11 + 98 – 32), we get 77("M");
 So we get the output 77 :: "M" (Ascii is 77).

16.      #include
main()
{
int a[2][2][2] = { {10,2,3,4}, {5,6,7,8}  };
int *p,*q;
p=&a[2][2][2];
*q=***a;
printf("%d----%d",*p,*q);
}

Answer:
SomeGarbageValue---1

Explanation:
p=&a[2][2][2]  you declare only two 2D arrays, but you are trying to access the third 2D(which you are not 
declared) it will print garbage values. *q=***a starting address of a is assigned integer pointer. Now q 
is pointing to starting address of a. If you print *q, it will print first element of 3D array.

17.      #include
main()
{
struct xx
{
      int x=3;
      char name[]="hello";
 };
struct xx *s;
printf("%d",s->x);
printf("%s",s->name);
}

Answer:
Compiler Error

Explanation:
You should not initialize variables in declaration

18.      #include
main()
{
struct xx
{
int x;
struct yy
{
char s;
            struct xx *p;
};
struct yy *q;
};
}

Answer:
Compiler Error

Explanation:
The structure yy is nested within structure xx. Hence, the elements are of yy are to be accessed through 
the instance of structure xx, which needs an instance of yy to be known. If the instance is created after 
defining the structure the compiler will not know about the instance relative to xx. Hence for nested 
structure yy you have to declare member.

19.      main()
{
printf("\nab");
printf("\bsi");
printf("\rha");
}

Answer:
hai

Explanation:
\n  - newline
\b  - backspace
\r  - linefeed

20.      main()
{
int i=5;
printf("%d%d%d%d%d%d",i++,i--,++i,--i,i);
}

Answer:
45545

Explanation:
The arguments in a function call are pushed into the stack from left to right. The evaluation is by 
popping out from the stack. and the  evaluation is from right to left, hence the result.

21.      #define square(x) x*x
main()
{
int i;
i = 64/square(4);
printf("%d",i);
}

Answer:
64

Explanation:
the macro call square(4) will substituted by 4*4 so the expression becomes i = 64/4*4 . Since / and * 
has equal priority the expression will be evaluated as (64/4)*4 i.e. 16*4 = 64

22.      main()
{
char *p="hai friends",*p1;
p1=p;
while(*p!='\0') ++*p++;
printf("%s   %s",p,p1);
}

Answer:
ibj!gsjfoet

Explanation:
                        ++*p++ will be parse in the given order
Ø  *p that is value at the location currently pointed by p will be taken
Ø  ++*p the retrieved value will be incremented
Ø  when ; is encountered the location will be incremented that is p++ will be executed
Hence, in the while loop initial value pointed by p is ‘h’, which is changed to ‘i’ by executing ++*p 
and pointer moves to point, ‘a’ which is similarly changed to ‘b’ and so on. Similarly blank space is 
converted to ‘!’. Thus, we obtain value in p becomes “ibj!gsjfoet” and since p reaches ‘\0’ and p1 points 
to p thus p1doesnot print anything.

23.      #include
#define a 10
main()
{
#define a 50
printf("%d",a);
}

Answer:
50

Explanation:
The preprocessor directives can be redefined anywhere in the program. So the most recently assigned value will be taken.

24.      #define clrscr() 100
main()
{
clrscr();
printf("%d\n",clrscr());
}

Answer:
100

Explanation:
Preprocessor executes as a seperate pass before the execution of the compiler. So textual replacement 
of clrscr() to 100 occurs.The input  program to compiler looks like this :
                        main()
                        {
                             100;
                             printf("%d\n",100);
                        }
            Note:  
100; is an executable statement but with no action. So it doesn't give any problem

25.   main()
{
printf("%p",main);
}

Answer:
                        Some address will be printed.

Explanation:
            Function names are just addresses (just like array names are addresses).
main() is also a function. So the address of function main will be printed. %p in printf specifies that 
the argument is an address. They are printed as hexadecimal numbers.

Personal tools