Symbiosis National Aptitude Test With Answers


From freshersonline.com

Jump to: navigation, search
1. A new coin called ‘Rupiya’ was issued for the first
time by:
(a) Sher Shah Suri (b) Akbar
(c) Ala ud din Khilji (d) Mohammed Shah Tughlaq

2. Monsoon is caused by:
(a) Impact of summer temperatures on the seas
(b) Movement of clouds
(c) Seasonal reversal of winds
(d) Rise in temperature

3. In the world of sports, the sobriquet ‘Indo-Pak
Express’ is applied to:
(a) Shree Santh and Shoaib Akhtar
(b) Rohan Bopanna and Aisam-Ul-Haq Quareshi
(c) Sonia Mirza and Shahar Peer
(d) Rohan Bopanna and Shahar Peer

4. The world’s busiest port today:
(a) Port of Rotterdam (b) Port of Shanghai
(c) Port of Singapore (d) Port of Dubai

5. Which Company owns ‘Sugar Free’, the leading brand
of artificial sweetener in India?
(a) Cipla (b) Cadila
(c) Glaxo (d) Monsanto

6. Nand Lal Bose, Manjit Bawa, Tyeb Mehta are:
(a) Classical Singers (b) English Poets
(c) Photographers (d) Painters

7. What is Phishing?
(a) A Government plan
(b) A stem cell
(c) Fraudulent way of acquiring PIN and bank passwords
using email
(d) None of these

8. The Indian company that manufactures automobiles
for Mitsubishi is:
(a) Tata Motors (b) Bajaj Tempo
(c) Mahindra (d) Hindustan Motors

9. Which of these is not a film directed by Mira Nair?
(a) Earth (b) Monsoon Wedding
(c) Kamasutra (d) Salaam Bombay

10. The major US Toy manufacturer that recently suffered
a breakdown in supply chain from China on account of
legally unacceptable toxic substances in its products is:
(a) Leo Toys (b) Mattel Toys
(c) Universal Toys (d) Funskool Toys

11. Some of the large deals entered into by IT majors in
India are listed here as options. They are all billion dollar deals
except one. Which one?
(a) TCS-Nielson (b) Tech Mahindra-BT
(c) Infosys-ABN AMRO (d) IBM-Bharti

12. A suicide car bomb caused havoc in England in July
2007 at the following airport:
(a) Glasgow (b) Heathrow
(c) Burmingham (d) Nottingham

13. Pakistan signed Free Trade Agreement (FTA) and a
five-year investment package with:
(a) USA (b) European Union
(c) China (d) Russia

14. Major oil finds are recently reported in:
(a) Krishna Godavari Basin (b) Cauvery Basin
(c) Rajasthan Desert (d) Lower Assam Valley

15. The propagation of radio signals is greatly influenced
by:
(a) troposphere (b) ionosphere
(c) exosphere (d) thermosphere

16. According to Dun & Bradsstreet which one of the
following is the largest employer among Indian ITES and BPO
companies?
(a) Genpact (b) Accenture Services
(c) Wipro BPO (d) IBM Daksh

17. “In God we trust, the rest we have to bring data on the
table.” This statement was made by the famous industrialist:
(a) J.R.D. Tata (b) Aditya Birla
(c) Dhirubhai Ambani (d) Narayan Murthy

18. Following options are a list of forex rates for US
Dollar on a day recently. Identify the entry that is reversed.
(a) 1 US $ = Rs 39.35
(b) 1 US $ = €1.42
(c) 1 US $ = £0.48
(d) 1 US $ = ¥114

19. Which of the following is not provided in the
Constitution?
(a) Election Commission
(b) Planning Commission
(c) Public Service Commission
(d) Finance Commission

20. When did Governor General’s rule end in India:
(a) 15th August 1947 (b) 9th August 1948
(c) 26th January 1950 (d) 2nd October 1950

21. The newspaper which was recently voted as the
largest selling newspaper in the world is:
(a) The Los Angeles Times (b) The Times of India
(c) The London Times (d) The New York Times

22. Which of the following countries is the top source of
FDI inflows into India at present?
(a) Singapore (b) USA
(c) UK (d) Mauritius

23. The human cell contains:
(a) 44 chromosomes (b) 48 chromosomes
(c) 46 chromosomes (d) 23 chromosomes

24. In 2006, the three largest economies in the world
were:
(a) USA, Japan and Germany
(b) USA, China and Japan
(c) USA, China and Germany
(d) USA, UK and France

25. The runner-up in the recent Vice-Presidential election
was:
(a) Mr Bhairon Singh Shekhawat
(b) Dr Najma Heptullah
(c) Mr Praful Patel
(d) Mr Hameed Ansari

26. Egg is a rich source of nutrients except:
(a) Vitamin C (b) Protein
(c) Vitamin D (d) None of the above

27. In banking terminology, CRR means:
(a) Credit Reserve Ratio (b) Cash Reserve Ratio
(c) Credit Rating Ratio (d) Cash Rating Ratio

28. “Bollywood” name has been granted as a trademark to
which US-based Media and Entertainment company by Indian
Trademark Registry?
(a) Viacom (b) Universal Studios
(c) Disney Enterprises (d) Miramax

29. Lakshmi Mittal, the famous NRI industrialist, is
partnering with Government of India for the following big
project:
(a) Oil Refinery (b) Atomic Power Plant
(c) Biotechnology (d) Mining

30. Which of the following allows one to start and
continue to share regularly any of his/her own personal
experience, knowledge, opinion or thought with the internet
community?
(a) Portal (b) Email
(c) Blog (d) Chat

31. Zapak Digital Entertainment is an on line gaming
venture promoted by:
(a) UTV
(b) Balaji Telefilm
(c) Zee TV
(d) Anil Dhirubhai Ambani Enterprises

32. In August 2007, Chennai High Court passed a landmark
judgment that may have far reaching consequences on
pharmaceuticals industry, dismissing a writ petition filed by:
(a) Ranbaxy (b) Sandoz
(c) Novartis (d) Glaxo
33. Koneru Humpy plays:
(a) Badminton (b) Cricket
(c) Chess (d) Weight Lifting

34. In recent months the monks of Myanmar marched the
streets of Yangon in hundreds:
(a) To spread the message of peace
(b) To celebrate Buddha purnima
(c) To protest against the ruling government
(d) To take the normal route for alms

35. To recover the national loss suffered by small
investors in the IPO allotment scam from the National
Securities Depository Services Ltd & Central Depository
Services Ltd and eight depository participants, a second
interim order was passed by:
(a) SEBI (b) RBI
(c) AFMI (d) Supreme Court

36. Indian Broadcasting Service was renamed in 1936 as:
(a) Akashwani (b) Nabhowani
(c) Doorwani (d) All India Radio

37. Which of the following is not a principal organ of the
UN?
(a) General Assembly
(b) Trusteeship Council
(c) Security Council
(d) World Health Organisation

38. Who was the composer of the classical composition
‘Moonlight Sonata’?
(a) Ludwig Van Beethoven (b) Joseph Haydn
(c) Johann Bach (d) Handel

39. During the year 2006-07 Indian Railways earned a
profit of approximately:
(a) Rs 20,000 crores (b) Rs 14,000 crores
(c) Rs 18,000 crores (d) Rs 16,500 crores

40. Starbucks, the coffee chain retailer’s name is inspired
from which book:
(a) The Scarlet Letter (b) Mobydick
(c) Uncle Tom’s Cabin (d) None of the above



'''GENERAL ENGLISH'''

Directions for Questions (41-46): Read the following
passage and answer within its context.
The world dismisses curiosity by calling it idle, or mere
idle curiosity—even though curious persons are seldom idle.
Parents do their best to extinguish curiosity in their children
because it makes life difficult to be faced every day with a
string of unanswerable questions about what makes fire hot or
why grass grows. Children whose curiosity survives parental
discipline are invited to join our university. Within the university,
they go on asking their questions and trying to find the
answers. In the eyes of a scholar, that is mainly what a university
is for. Some of the questions that scholars ask seem to the
world to be scarcely worth asking let alone answering. They
ask questions too minute and specialised for you and me to
understand without years of explanation. If the world inquires
of one of them why he wants to know the answer to a particular
question he may say, especially if he is a scientist, that the
answer will in some obscure way make possible a new machine
or weapon or gadget. He talks that way because he knows that
the world understands and respects utility. But to you who are
now part of the university, he will say that he wants to know
the answer simply because he does not know it. The way a
mountain climber wants to climb a mountain simply because it
is there. Similarly a historian when asked by outsiders why he
studies history may come out with argument that he has learnt
to repeat on such occasions, something about knowledge of
the past making it possible to understand the present and
mould the future. But if you really want to know why a historian
studies the past, the answer is much simpler: something
happened, and he would like to know what. All this does not
mean that the answers which scholars find to their questions
have no consequences. They may have enormous consequences
but these seldom form the reason for asking the question
or pursuing the answers. It is true that scholars can be put
to work answering questions for the sake of the consequences
as thousands are working now, for example, in search of a cure
for cancer. But this is not the primary function of the scholar,
for the consequences are usually subordinate to the satisfaction
of curiosity.

41. Common people consider some of the questions
asked by scholars as unimportant:
(a) since they are not worth asking or answering.
(b) because the question is related to new machines and
gadgets.
(c) because the common man doesn’t understand
questions without years of explanations.
(d) scholars ask very minute, specialised questions
beyond the comprehension of the common man.

42. In a statement ‘that is mainly what a university is for’
‘that’ refers to:
(a) parents refusal to answer questions.
(b) children’s curiosity that survives parental strictures.
(c) questions not worth answering.
(d) the aim and scope of the university to provide an
opportunity to curious minds to find out the answers
to their questions.

43. According to the passage the general public respects:
(a) new inventions.
(b) are useful invention.
(c) any invention that makes life easier for them.
(d) a scientist who invents gadgets and machines for
them.

44. The writer compares the scientist to:
(a) a historian and mountain climber.
(b) a historian.
(c) a mountain climber.
(d) a scholar.

45. The primary function of a scholar is different from
the search for a cure for cancer because:
(a) the answers to the scholar’s question have no consequence
unlike the results of the research involving a
cure for cancer.
(b) the answer sought by the scholar is selfish unlike the
consequences of cancer research which are for the
common weal.
(c) the primary function of a scholar is satisfaction of his
mental curiosity, while research involving a cure for
cancer demands a constant, systematic and planned
pursuit by several scholars.
(d) several scholars work for a cancer cure while a single
scholar works with a selfish motive.

46. Idle curiosity means:
(a) curiosity is lazy.
(b) idle people are curios.
(c) curiosity is apt.
(d) casual curiosity.

47. Find the correct match of definition/meaning with
usage for the word:
WOULD
definition/meaning
1. willingness
2. obstinacy persistence
3. determination
4. improbable or real condition
Usage
5. He would go for a walk even when it was raining.
6. He would do as you say.
7. He beat the ox, but it wouldn’t move.
8. If you came across a snake what would you do?
(a) 1-8, 2-5, 3-6, 4-7
(b) 1-6, 2-7, 3-5, 4-8
(c) 1-5, 2-7, 3-8, 4-6
(d) 1-7, 2-5, 3-6, 4-8

48. Choose the most appropriate passive construction of
the sentence:
‘He is doing his job well.
(a) His job is done well by him.
(b) His job is being done well.
(c) He has been doing his job well.
(d) His job is being well done.

49. There are three underlined words below, followed by
their usages. Determine the sentences, in which the use of
words is correct or appropriate:
Pray, Prey, Prying
A. If you pray with faith, they say, it wil be answered.
B. He has fallen a prey to cheats.
C. Prying into the affairs of others is bad.
(a) A and B
(b) A and C
(c) A, B and C
(d) B and C


Directions for Questions (50-54): The following is an
excerpt from a recent article by David Ewing Duncan. Read the
passage and answer the questions within its context.
Eye surgeon Virendar Sangwan has perfected a procedure
so cutting-edge that most who have tried it have failed. In an
operating theatre in the central Indian city of Hyderabad, he
surgically implants corneas grown in a petri dish from stem
cells by his colleague Geeta Vemuganti in patients with damaged
eyes. Together they perform about 80 corneal regeneration
procedures a year, making the L.V. Prasad Eye Institute,
where they work, one of the most prolific facilities in the world
using stem cells to regenerate tissues of any kind.
The Sangwan-Vemuganti team uses stem cells found in
the tissues of living adults, not ones derived from embryos.
Teams all over the world are working with adult stem cells, trying
to coax them to regrow cells in hearts, brains, livers and
other organs, but progress is slow. Besides corneas, scientists
have had some success regrowing skin cells and bone tissues,
but those procedures remain experimental. “A number of programs
around the world have tried to perfect this treatment,
but they have had bad outcomes”, says University of Cincinnati
eye surgeon and stem cell specialist Edward Holland. “It is
impressive what they are doing at Prasad.” In addition to the
Hyderabad project, only Holland’s program and a half-dozen
others in the world conduct operations using corneas grown
from stem cells.
The treatment uses stem cells harvested from the limbus,
located where the cornea touches the white of the eye. For
those with damaged corneas, these cells—called “limbic” and
“conjunctiva”—are harvested from a patients good eye, if he
has one, or from a close relative. They are placed in a petri dish
and chemically tweaked to grow into the lower layer of a
cornea, called epithelium. It is then transplanted into the eye
of the patient where in most cases it takes hold and grows. In
56% of the cases at the Prasad Institute, patient could still see
clearly after 40 months later.
Indians are well known for reverse engineering, meaning
they can deduce how drugs are made in order to produce
generic versions. But in this case, Sangwan and Vemuganti, a
pathologist, developed the technique on their own from reading
papers and running experiments in the lab. Sangwan says
he had a number of patients with burned eyes who could not
be helped with standard corneal transplants from cadavers, so
he persuaded Vemuganti to try growing corneas in her lab.
“You know how to grow cells, and I know how to do the transplant
surgery”, Vemuganti recalls him saying. “Why don’t we
work together?” She smiles and shakes her head. “I had no clue
if this was going to work.”
Vemuganti’s major innovation was developing a platform
on which to grow corneas. First she designed a circular glass
tube about the size of a stack of coins. Then she overlaid the
glass with tissue from a human placenta which is “a good surface
to grow corneas on.” She says. After that she placed stem
cells in four places around a circle, added a growth medium,
and watched the corneas begin to grow.
Commercial interests among stem cell companies for the
procedure has been scant because of the perceived small
volume of patients, says venture capitalist Antoun Nabhan of
Bay Capital, who sits on the board of Cellerant, a leading stem
cell company in San Carlos, Calif. But corneal stem cell treatment
may have wider applications, say opthalmologist Ivan
Schwab of University of California at Davis. “These stem cells
are similar to others in the body that make mucous
membrane”, he says. “These techniques of growing stem cells
might one day be used to treat mucous-membrane tissue in the
sinuses, bladder, and other organs.”
50. According to the article Sangwan-Vemuganti team’s
cutting-edge procedure of implanting cornea grown from stem
cells is considered a major advancement by the experts
because:
(a) They derive stem cells from embryos.
(b) Their labs are customised to grow stem cells.
(c) They regrow cells in hearts, brains, livers with stem
cells from tissues of living adults.
(d) They derive stem cells from tissues of living adults and
grow cells in labs.

51. Sangwan-Vemuganti procedure is carried out on:
(a) Patients requiring any corneal transplant.
(b) Patients with damaged corneas.
(c) Patients with damaged eyes of any kind.
(d) None of the above.

52. The world recognizes this Indian innovation because
Indian scientists are normally known:
(a) To be good at analysing and finding out a method of
how an existing drug is made.
(b) As they are good researchers of drugs.
(c) As they are good at carrying out experiments to create
generic drugs.
(d) As they are able to carry out drug trials on large
samples.

53. The pathologist, Vemuganti, started growing cornea
in a petri dish:
(a) By following procedures published in research papers.
(b) By inventing a totally new procedure.
(c) By experimenting with procedures published in
journals.
(d) By following the instructions of the transplant
surgeon.

54. In the context of the passage choose the correct set of
meanings for the words:
‘platform’ and ‘generic’
(a) Lab table; related to genes
(b) Method; related to genes
(c) Lab experiment; without a brand name
(d) Methodology; without a brand name

55. Choose the option which is closest in meaning to the
word SUBTLE
(a) Innocent
(b) Elusive
(c) Dangerous
(d) Insidious

56. The following sentence has a missing punctuation
mark, choose the right answer.
My mother who is from the village is very superstitious.
(a) Brackets
(b) Comma
(c) Semicolon
(d) Apostrophe

57. For the pair of sentences below choose the right
option:
1. Those are them.
2. Those are they.
(a) The first sentence has an error.
(b) The second sentence is erroneous.
(c) Both sentences are incorrect.
(d) Both sentences are correct.



Directions for Questions (58-62): Read the following
passage and answer within its context.
TRIPs agreement provides a comprehensive set of global
trade rules for the protection of copyright patients, trademarks,
industrial designs, trade secrets, semiconductor lay out
designs, and geographical indications, that apply to all the
member-countries irrespective of their levels of development,
natural and human endowments and history. Every membercountry
has been asked by the WTO to amend its national
patent law to conform to that universal globalised format for
legislation relating to pharmaceutical, agrochemical, food,
alloys, etc.
Under Article 65, the developed countries have been
asked to change their laws within another five years, and the
less developed countries within an additional five years. The
least developed countries have been asked to make those
changes by 2005 AD.
The attempt at global standardisation and uniformity by
way of TRIPs agreement is in conflict with the main thrust of
the Rio Earth Summit of 1992 that set out the conditions for
sustainable development. These two reveal two contrasting
types of international approaches and norms.
While the 1992 Earth Summit and the 1993 Convention on
Bio-Diversity (CBD) focused on ‘diversity’ as being fundamental
to sustain life and development, TRIPs and WTO are pushing
for ‘conformity’ to international standardised norms on
patents, services, labour, investment and what not irrespective
of their history, ecology, level of economic development, etc.
But despite their diametrically opposed viewpoints, 170 countries
signed CBD upholding the need for diversity, and 50
countries signed the TRIPs agreement in 1994 claiming the
urgency of uniformity, with a very large element of common
names (130) in both.
The Convention on Bio-Diversity (CBD) in its Article 16.5
specifically asserts that intellectual properly right must not be
in conflict with conservation and sustainable use of biodiversity,
a provision that has been totally ignored by those
who composed the TRIPs agreement. While in case of agriculture
the higher yield of patented products induces the farmers
to switch from a more varied production pattern, the resulting
narrowing of genetic base makes the economy and society
more vulnerable to plant diseases and epidemics. It is true that
the move towards cultivation of a smaller number of higher
yielding varieties and the uniform spread of the same variety
over a large space predates the present debate on patent,
particularly since the introduction of the green revolution
technology in the mid-sixties, but there can be no doubt that
the latter has brought about a qualitative change in the scenario
and has created possibility of a vast quantitative change
too in that direction. So far no attempt has been made to reconcile
the two conflicting approaches of CBD and TRIPs. If
diversity is so important for sustaining life, how can WTO
demand conformity to standardised global formats?

58. The author points out that intellectual properly rights
and their administration mechanism:
(a) Is throttling the interest of global bio-diversity
(b) Is working to help sustain global bio-diversity
(c) Is being sustained by global bio-diversity
(d) Is what the global bio-diversity needs

59. Which of the following has not been said by the
author in the passage?
(a) A high number of countries have signed both CBD and
TRIPs, two conflicting treaties.
(b) A narrow genetic base, if stuck to for long, is fraught
with danger.
(c) Although a nondiscriminatory approach has been
followed in the applicability of TRIPs, there has been a
confessional attitude in prescribing a timeframe for
Transition, as per needs of the respective countries.
(d) The author is supportive of international conventions
and treaties such as TRIPs, CBD etc.

60. Out of the countries that signed CBD, the percentage
of those that signed the TRIPs also, is:
(a) 76.5
(b) 74.5
(c) 78.5
(d) 80.2

61. According to the author, a higher-yield seed variety is
not always welcome as it also ultimately leads to:
(a) Diseases among the consumers.
(b) Diseases among the plants.
(c) Monopoly of developed countries.
(d) Monopoly of developing countries.

62. As per the TRIPs agreement not much differentiation
is made between a developed country such as the USA and an
undeveloped country such as Sudan. This is:
(a) Definitely true
(b) Probably true
(c) Probably false
(d) Definitely false

63. A single word equivalent for the statement ‘Speak
falsely with deliberate intent’ is:
(a) repudiate
(b) prevaricate
(c) disparage
(d) equivocate

64. Choose the word with the correct spelling:
(a) paraphrenalia
(b) progarmme
(c) pediatrics
(d) beserk

65. Which two sentences in the following convey the
same idea? Choose from the combinations listed below:
1. Wasn’t there any checking at the airport?
2. I want to know if there was any checking at the airport.
3. I wonder if there should have been any checking at the
airport?
4. There should have been checking at the airport.
(a) 2, 3
(b) 1, 4
(c) 3, 4
(d) 2, 4

66. Choose the most appropriate sentence from the
following:
(a) You should at once report it to the concerned
authority.
(b) You should report it at once, to the authority
concerned.
(c) You should report it at once, to the concerned
authority.
(d) You should at once report it to the authority
concerned.

67. Find the correct match of grammatical function with
usage for the word:
AFTER
Grammatical Usage
function
1. adjective 5. You may go after having your lunch
2. adverb 6. It appears to be the after effect of
the disease
3. conjunction 7. Many graduates are hankering after
jobs
4. preposition 8. he came soon after
(a) 1-8, 2-5, 3-6, 4-7
(b) 1-6, 2-5, 3-8, 4-7
(c) 1-5, 2-8, 3-7, 4-6
(d) 1-6, 2-8, 3-5, 4-7

68. Neophyte is the opposite of:
(a) student
(b) clown
(c) veteran
(d) professional

69. Find the maximum number of times that any one of
the given words fits the set of sentences.
disabled flimsy crippled lame
1. Don’t make____excuses.
2. Liberalisation may have____smaller manufacturers.
3. Being a defaulter at the stock exchange makes him
a____duck.
4. A____person may limp.
(a) in all the four sentences
(b) in three sentences
(c) in two sentences
(d) in only one

70. Which of the following does not make a sensible
word/phrase when added to the given word?
FIRE
(a) fly
(b) engine
(c) stick
(d) escape

71. Arrange the sentence 1, 2, 3, 4 to form a logical
sequence between sentences I and II. Choose the alternative
where the four combinations make a meaningful sentence.
I. We all value having the freedom:
1. which many of us fail to honour
2. to make the choices we want in our careers
3. but with great freedom comes great responsibility
4. so most companies fall prey to the policies which
become rigid
II. and that’s probably one reason we find most companies
not following what they preach
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 2, 3, 1, 4
(c) 1, 4, 2, 3
(d) 3, 2, 1, 3



Directions for Questions (72-74): Read the edited excerpt
of an article by NELSON VINOD MOSES and answer the questions
in this context.

A successful non-resident Indian employed in the United
States returns to a backward Indian village and transforms the
lives of the villagers. Sounds familiar? At 31, Ashwin Naik is
pacing through the path Shah Rukh Khan traced in his offbeat
Bollywood movie, Swades. Naik had just quit his cushy job in a
genomics firm in the US to join MIT Sloan School of Business.
With a month in hand, he headed home and travelled through
the remote areas of Bagalkot district in Karnataka. The woeful
social conditions he saw moved him. Naik chucked the MBA
course and in six months set up Vaatsalya Healthcare, a rural
healthcare delivery system.
In February 2005, Vaatsalya’s first hospital opened in
Hubli. Two more centres were opened in Gadag and Karwar to
offer specialist services of surgeons and facilities such as
physiotherapy for children suffering from cerebral palsy. “We
introduced paediatric surgery for infants below six months”,
says Naik. “Else, patients would have to be taken to distant
cities of Hubli or Bangalore.” Naik plans 100 more units in five
States in the next three years. Mere charity by an affluent,
middle-class professional? Far from it. Vaatsalya is one among
rapidly spreading ‘for profit’ social enterprises that serves the
poor and brings in profit. Mumbai-based Ziqitza, an ambulance
services company, is another. It never refuses a patient for
money, and charges Rs 50 to Rs 200.
Done fleetingly in India and elsewhere till now, entrepreneurial
minds with a social conscience are methodically creating
such models at a greater pace. “There has been a boom in
the past two years”, says Varun Sahni, country director of Acumen
Fund, a US-based social fund that invests in companies
that target low income communities. “Currently, there are
about 1,000 in India.”
The timing seems perfect. There is a wide market acceptance
and funding has been coming in easily. These enterprises
work across a swathe of areas including healthcare, education,
rural energy, agriculture, arts and crafts, banking and more.
‘For profit’ entrepreneurs are obsessed with social and environmental
impact in addition to the financial returns. Since
they are answerable to the investors, they try expanding the
business rapidly. SKS Microfinance, for instance, started in
1998 and has now over 900,000 customers, 440 branches and
an outstanding loan disbursement of over Rs 452 crore as of
August 2007.

72. Identify the appropriate business model of the kind
of enterprise described by the author.
(a) Servicing societies at no profit.
(b) Profiting from poor people.
(c) Setting up enterprises for masses of low-income
groups on experimental basis.
(d) Setting up enterprises for social causes for profit and
expand rapidly.

73. Which of the following companies does not illustrate
the idea explained by the author?
(a) SKS Microfinance
(b) Acumen Fund
(c) Ziqitza
(d) Vaatsalya Healthcare

74. According to the author, which of the
following options describes ‘for profit’ entrepreneurs most
appropriately?
(a) NRI’s paying back to their motherland.
(b) Those affluent, middle-class professional treating it as
charity.
(c) Those who work towards getting financial returns on
social business by expanding quickly.
(d) Those who have sympathetic investors for their
business ideas for poor.

75. A contextual usage is provided for the word below.
Pick the word that is most inappropriate.
MALINGER. The young man made it a point to malinger
inspite of the assigned work load.
(a) Wander
(b) Laze
(c) Evade
(d) Argue

76. The following is a scrambled sentence with the segments
marked 1, 2, 3 and 4. Choose the alternative with the
order of segments that best reconstruct the sentence.
1. For all the padre’s rhetoric about the English as God’s
Chosen People, the padre had a whole tribe of Anglo-
Indian first cousins.
2. Padre Rotton was an even more striking case.
3. by various Indian wives, all of whom were at that
moment engaged in fighting on the rebel side in
Avadh, where they took an active part in besieging the
British Residency in Lucknow.
4. These included James Rotton who could not speak English
and the twenty two Muslim sons of his convert
cousin, Felix Rotton.
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 4, 2, 3
(d) 2, 4, 1, 3

77. Choose the sentence in which the given word is used
correctly (grammatically and semantically)
ALMOST.
(a) As I crossed the road a scooterist almost hit me.
(b) Crossing the road a scooterist hit me almost.
(c) A scooterist across the road almost hit me.
(d) A scooterist almost hit me crossing the road.

78. In the following sentence choose the erroneous
segment.
We took a taxi(A) so we would be on time(B) for the
meeting(C)
(a) Error in segment A
(b) Error in segment B
(c) Error in segment C
(d) No error

79. Find the ODD one out from the group of words which
are related in some way or the other.
(a) din
(b) cacophony
(c) racket
(d) cadence

80. Fill in the blanks with the correct alternative:
Caw is to crows as____is to cows.
(a) bleat
(b) snort
(c) low
(d) bellow


'''QUANTITATIVE AND DATA INTERPRETATION & SUFFICIENCY'''

81. Two identical trains A and B running in opposite
directions at same speed take 2 minutes to cross each other
completely. The number of bogies of A are increased from 12
to 16. How much more time would they now require to cross
each other?
(a) 40s
(b) 50s
(c) 60s
(d) 20s

82. The average of nine numbers is M and the average of
three of these is P. If the average of remaining numbers is N,
then:
(a) M = N + P
(b) 2M = N + P
(c) 3M = 2N + P
(d) 3M = 2P + N

83. A special lottery is to be held to select a student who
will live in the only deluxe room in a hostel. There are 100
Year-III, 150 Year-II, and 200 Year-I students who applied. Each
Year-III’s name is placed in the lottery 3 times; each year-II’s
name, 2 times; and each Year-I’s name, 1 time. What is the
probability that a Year-III’s name will be chosen?

84. How many arrangements can be formed out of the
letters of the word EXAMINATION so that vowels always
occupy odd places?
(a) 72000
(b) 86400
(c) 51600
(d) 64000

85. Area of a square natural lake is 50 sq kms. A diver
wishing to cross the lake diagonally, will have to swim a
distance of:
(a) 10 miles
(b) 12 miles
(c) 15 miles
(d) None of these

86. The number 311311311311311311311 is:
(a) divisible by 3 but not by 11
(b) divisible by 11 but not by 3
(c) divisible by both 3 and 11
(d) neither divisible by 3 nor by 11

87. Two persons are climbing up on two moving escalators
which have 120 steps. The ratio of 1st person’s speed to
that of 1st escalator is 2:3 (steps). The ratio of 2nd person’s
speed to that of 2nd escalator is 3 : 5 (steps). Find the total
number of steps they both have taken together.
(a) 85
(b) 93
(c) 80
(d) 75

88. A rainy day occurs once in every 10 days. Half of the
rainy days produce rainbows. What per cent of all the days do
not produce rainbow?
(a) 95%
(b) 10%
(c) 50%
(d) 5%

89. If n = 1 + x, where x is the product of 4 consecutive
positive integers, then which of the following is/are true?
1. n is odd;
2. n is prime
3. n is a perfect square
(a) 1 and 3 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1 only
(d) None of these

90. In a factory, each day the expected number of accidents
is related to the number of overtime hour by a linear
equation. Suppose that on one day there were 1000 overtime
hours logged and 8 accidents reported and on another day
there were 400 overtime hours logged and 5 accidents. What is
the expected number of accidents when no overtime hours are
logged?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'''Answers'''

1. (a)
2. (c) from Arabic (Mausim, which means weather, change of
winds).
3. (b) 4. (d)
5. (b) Zydus-Cadila, marketed by Cadila.
6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (a)
10. (b) Red lead (toxic) paint hazard.
11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (a) 15. (b)
16. (a) 19,700 employees.
17. (d) 18. (b) 19. (b) 20. (c)
21. (b) 2.4 million/day.
22. (d)
23. (c) 23 pairs.
24. (b) India = 4th (all ranks according to GDP).
25. (b) 26. (a) 27. (b) 28. (c) 29. (a) 30. (c)
31. (d)
32. (c) case of the medicine Gleevac (used for Leukemia).
33. (c) 34. (c) 35. (a) 36. (d) 37. (d) 38. (a)
39. (a) 40. (b)
General English
41. (d) They ask questions too minute and specialised ___ .
42. (d) Children whose curiosity ___ find the answers.
43. (b) He talks that way ___ utility.
44. (a) The way a mountain climber ___ . Similarly a historian
___ .
45. (c)
46. (d) ___ not especially targeted.
47. (b)
48. (b)
49. (c)
50. (d) ___ para 2, starting line ___ team uses stem cells found
in ___ .
51. (b) ___ para 1, implants corneas ___ .
52. (a) ___ para 4, ___ Indians are well-known for ___.
53. (c) ___ para 4, ___ from reading papers and ___ .
54. (d)
55. (d) ___ small difference.
56. (b) My mother, who is from the village, is very superstitious.
57. (c)
58. (a) Para 3, starting lines.
59. (d) No clue on “support”.
60. (a)
61. (c) 62. (a) 63. (b)
64. (c) 65. (a) 66. (d)
67. (d) 68. (c)
69. (c) You can frame sentences as: lame excuses, lame duck,
etc maximum 2.
70. (d)
71. (b)
72. (d) Para 2 ___ Vaatsalya is among rapidly spreading ___ .
73. (b) invests in “companies”.
74. (c) Last para.
75. (b)
76. (b)
77. (a)
78. (b)
79. (d) Cadence rythm, pace, beat, (other words indicate
noise, clamour).
80. (d)
Quantitative and Data Interpretation & Sufficiency
81. (d)
82. (c)
83. (d)
84. (b)
85. (d)
86. (d)
87. (b)
88. (a)
89. (c)
90. (b)
Personal tools